За връзка


mmil73@hotmail.com


"Сатурн и нашето тяло"

от Chris Archos M.Sc-
психолог-астролог



В днешни дни обществото ни е залято с реклами  сочещи ни перфектно красиви лица  и    изваяни тела.Често пъти до степен на свръх преувеличение,така че тези идеали и модели за красота   са извън  физическите ни възможности и телесни пропорции . 
Независимо от голямата пропаганда и желанието на повечето хора да приличат на моделите от рекламните корици ,  болшинство   са онези ,с  прοблеми в теглото и телесното здраве.  
Стремежът към съвършенство доведе до повече болести на психологична основа ,отколкото здраве и красота. 
Така,  тялото ни, което  е символ на  идентичността ни е вече, коренно видоизменено според "стандартите" и изискванията на 21-ви век.Грижите за него са  в пъти повече и попадат в листата на големите ,и сериозни  житейски  проблеми.



САТУРН И ТЯЛО
За да може да имаме ясна представа за смисъла на  тялото в оцеляването ни ,ще трябва  да разгледаме подробно  какво точно ни предоставя то.
Първо ,нашето тяло е  онази същност ,която ни дава образ и определение като билогичен вид .
 Второ,предоставя ни възможност  за контакт с външния свят,включващ хора ,животни и природни явление.
Тялото ни се оказва един силен "проводник " за обмен на енергия и връзки в обществото. 
Например един физически  здрав човек има много повече възможности  и улеснения при реализацията си , отколкото друг на същата възраст и в същото общество,но  със здравословни проблеми( телесни или двигателни). 
 Общественото ни развитие и престиж се определя освен от физическото,но и от психологичното състояние на тялото!
От тези малки ,но значителни подробности разбираме,колко важна е ролята на Сатурн(тяло) за оцеляването ни и качеството  на живот!
Сатурн, играе  важна роля и по отношение на връзката ни   с тялото , тъй като той  е господарят на границите и формите.
Свързан е и с ограниченията и начина на поведение по отношение на социалната среда, в която израстваме .

САТУРН И ПСИХОТЕРАПИЯ
Понякога формалните психотерапевтични методи може  да не бъдат в състояние да решат сериозни   проблеми на тялото .
Често пъти този неуспех   се дължи на факта ,че психологът търси причината в сложни емоционални проблеми , възпроизвеждани от  интелекта на индивида,а не в структурите на обществото в което той се развива  и което разбира се, му въздейства положително или отрицателно!
Астрологът-психолог обаче,много по ефективно би "разчел"  човешката диаграма(хороскоп-натална карта) и успешно би посочил начина за  терапия   в конкретният случай  и състояние.
Би обяснил много ясно каква е  връзката и качеството  на тялото  с външния свят.
Това е така,защото планетата -Сатурн в хороскопа на всеки индивид  много ясно  описва, в какво състояние се намира  тялото му  от момента на неговото раждане   или в  конкретен период от време на неговия живот.
Сложните квадратури и опозиции на Сатурн с Уран,Хирон и Нептун може да доведат до значителни проблеми в структурата на  тялото и неговите контакти с външния свят.
Много пъти такъв вид аспекти на  Сатурн с Плутон водят до сериозни генетични малформации .
Според техническите методи на Kosmobiologie ,средната точка от междинното разстояние на Сатурн и Плутон е показател за физическа смърт.
В Гръцката и Арабска астрология при изчислението на  "възела на смърта" също се използват позициите на  Сатурн и Плутон.
Всичко това е съвсем логично, защото Плутон носи краят на физическото и духовно състояние на индивида,а Сатурн символизира неговата фактчиеска същност- тяло.  
Човек дори и да няма горепосочените специфични физически проблеми   и симптоми при такъв вид аспекти  изразява трудности в контактите  си с другите хора,при активиран аспект  и отношението му с тялото.
Това разбира се, може да доведе до много проблеми ,като некачествени и незадоволителни  романтични връзки ,недоволство от секса до степен на фригидност и множество психосоматични проблеми.
Често свързаваме Юпитер с наднорменото тегло у хората.
Всъщност, това е проблем на Сатурн, водещ до различни смущения в храненето от типа: анорексия , булимия и пр.

Какво може да направи Астрологът ?
Да разгледа първо значението на САТУРН-
в астрологичните домове и аспекти с др.планети.
Въпреки че ,в Астрологията 10-ти дом принадлежи  на Сатурн ,сочещ състоянието и физическия баланс на тялото и неговото здраве,нещата  не са толкова прости.
Според някои мнения добри астрални домове за Сатурн са и 3-и 4 ,защото там той се "чувства " спокоен и защитен.
С добри аспекти Сатурн(време) в 4 дом(край) може да символизира и дълголетие.
Така аспектите, които сключва с другите планети    са много важни за "диагносцицирането " на състоянието на тялото.
Например:
Негативните аспекти на Марс и Сатурн затрудняват сексуалното влечение на индивида  и са причина за   множество инциденти от физически(травми) или емоционален характер(нестандартно сексуално поведение).
Сложните аспекти на Сатурн с Меркурий и Юпитер пречат на индивида да се социализира,което води до трудни ситуации в обществените му контакти и оцеляване (липса на добро образование,работа,доходи , висок жизнен стандарт -лошо здраве).
Отрицателните аспекти на Венера със Сатурн се считат за много трудни и обикновено водят до значителни физически кризи в живота на човека(комплекс за малоценност).
Трудните аспекти със Слънцето са свързани със слаб жизнен тонус,песимизъм,трудно изграждане на личностни позиции в обществото.
Сложните аспекти с Луната пък,причинява емоционални,възпалителни,двигателни и хормонални разстройства ,в следствие на което се поражда -усещането за несигурност.
Най-трудните аспекти са с трансцеденталните планети-Уран,Плутон и Нептун
Дисхармоничнят аспект на Уран и Сатурн  може буквално да "взриви" защитната система на организма ,което да е причина за мозъчни инсулти,задух  и сърдечни инфаркти.Може да е налице и инцидент с неочаквана загуба на  орган и задължителаната му смяна.В такива периоди хората  се нуждаят  от абсолютен покой на тялото  за цялостното му възстановяване.
Колкото до трудните аспекти с Нептун може да се каже ,че те са индикатор за нервно -психични разстройства със структурно увреждане.В слабите му форми ефекта  се проявява  под форамата на усамотяване и отчуждение от обществото.Това естествено затруднява и телесните необходимости на индивида.
Плутон е олицетворение на душата и често откриваме   склонност към самоубийство , ако лицето не е придобило баланс с отрицателните си аспекти.

Сатурн и неговите аспекти с другите планети са от особено значение ,както  в наталната карта  ,така и   в   Progressions,Transits и Solar Arcs.
Целта  на тази научна статия е да ви информира за  важната роля на Астрологията ,относно оцеляването ни , касаещо телесното  здраве и обществен проспиритет. 
Също  и по какъв начин един Астролог- консултант, разглеждайки вашата натална карта(хороскоп) може да открие   проблеми на  тялото ви,причините за това   и да ви насочи към съответния специалист за терапия. 
















Коментари